Tokió napelemes utat épít a 2020-as Olimpiára

A tokiói városi vezetés azt tervezi, hogy olyan napelemes rendszert vezet be melyek nem tetőkön, hanem a város közútjain fognak elhelyezkedni. Ezek egy speciális gyantával lesznek ellátva, így ennek köszönhetően a járművek szabadon közlekedhetnek rajta.
Ilyen utakat már korábban bevezettek Franciaország autópályáin és Hollandiában kerékpáros utakon.

Tokió célkitűzése, hogy 2030-ra a megújuló energiaforrások a város energiafogyasztásának mintegy 30 százalékát fedezzék.

A “szoláris utak” bevezetésével kapcsolatban a  probléma a magas költségek. Mivel a technológiát még nem használják széles körben így annak összetevői még nem a tömeggyártás része. Franciaországban körülbelül 5 millió eurót költenek egy kilométernyi napenergia-telepítéshez.

A kormány azt reméli, hogy Tokió élenjáró lesz az újításban és ezzel elősegíti az ország többi részében is a rendszer terjedését.

Segítsen terjeszteni a megújuló energiák hírét és ossza meg ismerőseivel!

Ha pedig Ön már napelemekben gondolkodik akkor keressen minket és segítünk a teljes körű kivitelezésben! www.gsenapelem.hu/kapcsolat

Naperőműves beruházások Békéscsabán

Hivatalosan is átadták a napokban Békéscsaba legnagyobb naperőművét, mely egy egyhektáros területen valósult meg az Univerzál Zrt 185 milliós beruházása által. Szakértők szerint az erőmű idén akár 610 000 kWh-ot is termelhet.

„A világ hagyományos energiaforrásai belátható időn belül elfogynak. Ha még további készleteket fel is tárnak, az igazi probléma az, hogy nem nagyon tudunk az ilyen energiaforrások elégetése során keletkező égéstermékek káros hatásaival mit kezdeni, hiszen ezek – főleg a szén-dioxid – felelősek elsősorban a légszennyezésért, vagyis végső soron a globális felmelegedésért” – nyilatkozta Viczián László, az Univerzál Zrt. igazgatóságának elnöke az erőmű átadási ceremóniáján.

Szarvas Péter, a város polgármestere kiemelte az alternatív energia fontosságát. Megemlítette, hogy a jövőben két helyszínen terveznek naperőművet: az egyik a leendő elektromos buszok garázsához kerülne, és azok töltését szolgálná, a másik pedig a sportlétesítmények üzemeltetését segítené. 

30x olcsóbb napelem készült a Newcastle-i Egyetem által

20 év munka van az új technológia mögött amit a Newcastle-i Egyetem kutatói fejlesztettek ki és merőben megváltoztathatja az erőviszonyokat a napelemes piacon.

20 év munka van az új technológia mögött amit a Newcastle-i Egyetem kutatói fejlesztettek ki és merőben megváltoztathatja az erőviszonyokat a napelemes piacon.

Az elmúlt évek során számos  kezdeményezés látott napvilágot melynek célja a napelemek gyártásának korszerűsítése volt. Ezeknek zöme továbbra is kidolgozás illetve fejlesztés alatt áll, ellenben az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatói csapat munkájával. Ők ugyanis elsőként álltak elő egy megvalósult projekttel. 

Az új, kifejlesztett napelem valójában egy lap. Ugyanis egy műanyag filmrétegre nyomják az elektronikus festéket, majd azt laminálják. A napenergiát felvevő nyomtatott panelek 0,1 mm-nél is vékonyabbak.  Ennek köszönhetően a felhelyezés is sokkal könnyebbé válik. Mindemellett a kutatók szerint, a jelen forgalomban levő napelemeknél sokkal több energiát tud termelni még akkor is, mikor a fényviszonyok a nem legideálisabbak – ami eddig a legnagyobb kiküszöböletlen problémának látszott.  Mindennek az ára pedig kevesebb, mint 10 dollár ami a körülbelül 2500 Forintnak felel meg négyzetméterenként.

Az Egyetem a tavalyi év során gyártatta le az első prototípusát 100 m²-re. Nemrégiben pedig előrukkoltak az első kereskedelmi típussal is. Az első ilyen napelemes rendszer telepítése már megkezdődött és várhatóan az év közepére fejeződik be az ausztál Hunter régióban.

A kutatók állítása szerint 10 ipari nyomtató elegendő lenne ahhoz, hogy naponta 1000 otthon számára biztosítsanak napelemes rendszert. A befektetők részéről érthetően nagy az érdeklődés az újítás iránt, így várhatóan a világ többi részén is elérhető lesz ez a forradalmi újítás.

Tengernyi napelem teszi a mexikói sivatagot zölddé



Mexikó tervei szerint 2024-re, az elektromosság 43%-át napenergia által állítaná elő. A sivatagban 2.3 millió napelem helyezkedik el- aminek területe egyenértékű 2.200 football pályával – a Villanueva-i naperőműpark az olasz Enel cég által lett kitelepítve.

A 650 millió dollár értékű beruházást decemberben publikálták és a tervek szerint a 1.700 gigawatt órányit fog termelni – ami 1.3 millió háztartás számára biztosít majd energiát.

Mexikó hatalmas elismerést kapott a környezetvédőktől 2015-ben, mikor elsők között belejelentették, hogy az ország az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményéhez tett fogadalma szerint 2050-re megfelezi az ország káros kibocsájtásait.

A Villenueva-i a legnagyobb napelemes park a világon Kína és India után.

A Google következő tiszta energia befektetése az akkumulátorok

Google, már így is a világ legnagyobb vállalati felvásárlója a szél és napenergiának, hamarosan pedig egy újabb tiszta energia befektetést tesz – ezúttal akkumulátorokra. “Szeretnénk valami befektetni 2018-ban is” nyilatkozta egy interjúban Neha Palmer az Alphabet Inc. energia stratégia vezetője a new yorki Bloomberg New Energy Finance Future of Energy csúcstalálkozón. “Jelenleg új projektek után kutatunk” 
 
Palmer azt mondta, hogy a Google egyelőre több opció között gondolkodik. A lehetőségek között felmerült egy független akkumulátor telep ami segítené az elektromos hálózatokat, egy BTM szerkezet ottonoknak vagy vállakozásoknak illetve egy akkumulátor rendszer napelem vagy szél farmoknak.
A cég továbbra is vizsgálja, hogy melyik opció lenne a legjobb befektetés.
” A zsűri továbbra is gondolkodik.” – jegyezte meg Palmer ” A legfontosabb szempont az, hogy az akkumulátorok adta lehetőségekből a legtöbbet hozzuk ki.”

A megújuló energiák olcsóbbak lesznek, mint a fosszilis tüzelőanyagok 2020-ra, egy új jelentés szerint



„Átváltani a megújuló energiákra már nem csak egy környezettudatos döntés, most már –túlnyomórészt-, egy okos, gazdasági döntés is.”

megújuló energiák olcsóbbak lesznek, mint a fosszilis tüzelőanyagok, egy új jelentés szerint.

Szakértők azt jósolják, hogy a zöld infrastrukturális projektekbe való befektetés árcsökkenéshez fog vezetni a fogyasztók számára.

A folyamatos technológia fejlesztések gyors árcsökkenéshez vezettek a megújuló energiák terén. Ami azt jelenti, hogy pár alternatívája, már most kényelmesen versenyez a fosszilis energiaforrásokkal.
A jelentés szerint a tendencia folytatódni fog és 2020-ra „az összes megújuló energiatermelési technológia, ami most kereskedelmi használatban van, várhatóan egészen a fosszilis energiák költségtartományába fog esni.”

Ezek közül a technológiák közül a legtöbb pedig az imént említett költségtartomány alsó részében lesz, vagy éppen olcsóbb is lesz, mint a fosszilis energiák.

„Ez egy erős jele annak, hogy szignifikáns váltás van az energia paradigmában” mondta Adnan Amin, az International Renewable Energy Agency (IREA) vezérigazgatója a megjelent jelentésben. „Átváltani a megújuló energiákra már nem csak egy környezettudatos döntés, most már –túlnyomórészt-, egy okos, gazdasági döntés is.”
Ahogyan a megújuló energia olcsóbbá válik, a fogyasztóknak hasznuk lesz a zöld infrastruktúrába való befektetésből.