Tisztaenergia-rekordok Európában

Az idei évben két jelentős megújuló energiákkal kapcsolatos rekord dőlt meg Európában. Az egyik a szigetországban, Nagy Britanniában, ahol immáron ezer órán át működött a brit elektromos hálózat szénenergia nélkül. Holott tavaly ilyenkor ez csak a 834 órát érte el. Ez mit sem bizonyít jobban, hogy az ország egyre kevésbé függ a szénenergiától.

Az idei évben két jelentős megújuló energiákkal kapcsolatos rekord dőlt meg Európában. Az egyik a szigetországban, Nagy Britanniában, ahol immáron ezer órán át működött a brit elektromos hálózat szénenergia nélkül. Holott tavaly ilyenkor ez csak a 834 órát érte el. Ez mit sem bizonyít jobban, hogy az ország egyre kevésbé függ a szénenergiától.

Németország is mérföldkőhöz érkezett a megújuló energiák területén. 2018-ban már több energiát termeltek megújulókból, mint szénből. Idén szénenergiából eddig 35,1 százalékát fedezték az ország áramigényének. Megújulókból pedig 36,5 százalékát.

Ehhez a fejlődéshez hozzájárul az, hogy az  EU szigorítja az emisszókereskedelmet, így drágul a szénenergia ára. Illetve az is segít a megújulásban, hogy az akkumulátorok egyre olcsóbbak, így egyre inkább megéri nap- és szélerőműveket építeni.

Tovább az EU júniusban a korábbinál ambiciózusabb célokat tűzött ki a megújuló energiák területén, így a tagállamoknak 2030-ra már energiaszükségletük legalább 32 százalékát kell majd megújuló forrásokból fedezniük.

Segítse elő a megújuló energiák terjedését és ossza meg ismerőseivel a hírt!
 
Ha pedig napelemekben gondolkodik akkor keressen minket és segítünk a teljes körű kivitelezésben! www.gsenapelem.hu/kapcsolat

 

Napelemekkel újít a soproni Aldi



Kép forrása: Aldi.hu

Július 2-án az Aldi üzembe helyezte első magyarországi naperőművét soproni üzletüknél. Az 50 kW teljesítményű napelemes rendszert a bolt tetejére helyezték el és várhatóan a rendszer havi 2-3 havi villamosenergia fogyasztását termeli majd meg.

Az üzletbe lépéskor pedig a vásárlók is értesülni fognak egy kijelzőről, hogy mennyi energiát termelt meg a napelemes rendszer és ezáltal mennyivel csökkent a CO2-kibocsájtás.
Az Aldi itt nem áll meg, következőleg a budaörsi Kandó Kálmán utcai üzlet energiaellátását fogják korszerűsíteni hasonlóan.

Segítse elő a megújuló energiák terjedését és ossza meg ismerőseivel a hírt!

Ha pedig napelemekben gondolkodik akkor keressen minket és segítünk a teljes körű kivitelezésben!
www.gsenapelem.hu/kapcsolat

2020-ra csak megújuló energiákkal müködik a Samsung

A megújuló energiák egyre nagyobb terepet nyernek időről-időre. A vezető országok közül Kína után India is nagy lépéseket tesz az ország fejlődése érdekében. R.K Singh az ország energetikai minisztere, javaslatot tett egy 100 GW-os meghaladó beruházásra.

megújuló energiák egyre nagyobb terepet nyernek időről-időre. A vezető országok közül Kína után India is nagy lépéseket tesz az ország fejlődése érdekében. R.K Singh az ország energetikai minisztere, javaslatot tett egy 100 GW-os meghaladó beruházásra.

Hosszabb távon az a célja az államnak, hogy hogy 175 GW-os rendszer biztosítsa a teljesítményt 2022-ig. Jelenleg a napenergia által termelt érték mindösszesen 24,4 GW. Összehasonlításképp: Amerikában a naperőművek összesen 55,9 GW-ot termelnek. 

Indiában viszont gyors tempóban növekszik az ágazat: a tavalyihoz képest 72 százalékkal emelkedett meg a kapacitás. 

Johannes Urpelainen szakértő szerint a 100 GW-os projekt több kisebb létesítmény tető alá hozásáról szólna. „A napenergia nagyon népszerű és olcsó is errefelé. Modi miniszterelnök is gyakran szóba hozza, és mára mindenfelé látjuk, hogy használatban van. 2012-ben még ritka volt, mint a fehér holló.”
_________________________________________________________

Segítse elő a megújuló energiák terjedését és ossza meg ismerőseivel a hírt!

Ha pedig napelemes rendszerben dolgozik akkor keressen minket bizalommal és segítünk a teljes körű kivitelezésben! www.gsenapelem.hu/kapcsolat

Környezettudatos élményközpont, ahol hulladékkal is fizethet akár!



Képek forrása: katicatanya.hu, programturizmus.hu

Katica Tanya - A 2018-as Energy Globe Magyarország díj  közönségszavazásán a „Jövő generációja” kategória győztese. Az Energy Globe Magyarország díj magyar fejlesztésű fenntarthatósági kezdeményezések elismerésére és a környezettudatos szemlélet népszerűsítésére jött létre.

zöld energiával működő, a gyerekeket környezettudatosságra nevelő Katica Tanyán a családok szórakoztatása mellett nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, így lehetett a „Jövő generációja” kategória győztese.

A Katica Tanya egy olyan élményközpont, melynek megszületése óta fontos törekvése, hogy a működése minél fenntarthatóbb legyen. Csak olyan játékaik és attrakcióik vannak, melyek nem fogyasztanak energiát és ha mégis azt megújuló forrásokból termelik elő. Ennél fogva az évente érkező 70 000 látogató energiaigényeit zöld energiából tudják biztosítani. Mindehhez járul segítségül a központ

napelemes rendszere

, szélkereke vagy az esővíz újrahasznosító gépezete. Sőt, a Katica Tanyán egyedülálló módon a belépőjegyek egy részét PET palackkal, aludobozzal és újság vagy kartonpapírral is lehet fizetni. A Katica Tanya célkitűzése, hogy kicsiket és nagyokat egyaránt neveljen játékosan a zöld gondolkodásra. Programjaikon évről évre több tízezer gyermek vesz részt. A rengeteg pozitív visszajelzés és az Energy Globe Magyarország díj elismerés pedig azt sejteti, hogy ez a szám a jövőben még inkább nőni fog.

Kötelezővé tették a napelemet Kaliforniában

A Kaliforniai Energiaügyi Bizottság (CEC) tervezete szerint minden Kaliforniában épülő legalább háromemeletes új háznak rendelkeznie kell napelemekkel 2020 január 1-jétől. A rendelet óriási győzelem az amerikai napenergiaiparnak, amely már most Kalifornia legnagyobb piaca.  A Bizottság szerint ezzel a lépéssel hosszú távon több tízezer dollárt fognak megtakarítani a fogyasztóknak a havi energiaszámlájukon.

Az intézkedések köszönhetően 700 ezer tonnával csökkenne az állam üvegházhatásúgáz-kibocsátása három év alatt. Ami egyenlő azzal, mintha 115 ezer autó tűnne el az utakról.

Valószínű, hogy az új szabály révén a napelemes rendszerek elérhetőbbek lesznek, így mind a panelek, mind a létesítmények sokkal olcsóbbak lesznek  Az amerikai tagállamok közül Kalifornia a legambiciózusabb a megújuló energiák terén: az állam energiafogyasztásának felét megújuló forrásokból szeretné nyerni 2030-ra.

Útjára indult Vili 2., a napelemes kisvasút

A hétvége folyamán bemutatásra került a Királyráti Kisvasút vonal új sztárja: Vili 2., a napelemmel működő kisvasút, mely egyszerre 32 utast tud majd szállítani. Vili 2. a tetőjén lévő napelem és a lejtős szakaszokon működő fékenergia-visszatáplálásának köszönhetően egész nap energiapótlás nélkül tud közlekedni. A tervek szerint Márianosztra–Nagyirtás szakaszon fog közlekedni ami az ország legnagyobb összefüggő lakatlan erdőterülete.

A Királyréti Kisvasút idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját, és az 1950-es évek végéig csak fa és kő szállítására használták a vonalat az 1990-es évek második felétől jelent egyre nagyobb turisztikai vonzerőt a vonal.