30x olcsóbb napelem készült a Newcastle-i Egyetem által

20 év munka van az új technológia mögött amit a Newcastle-i Egyetem kutatói fejlesztettek ki és merőben megváltoztathatja az erőviszonyokat a napelemes piacon.

20 év munka van az új technológia mögött amit a Newcastle-i Egyetem kutatói fejlesztettek ki és merőben megváltoztathatja az erőviszonyokat a napelemes piacon.

Az elmúlt évek során számos  kezdeményezés látott napvilágot melynek célja a napelemek gyártásának korszerűsítése volt. Ezeknek zöme továbbra is kidolgozás illetve fejlesztés alatt áll, ellenben az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatói csapat munkájával. Ők ugyanis elsőként álltak elő egy megvalósult projekttel. 

Az új, kifejlesztett napelem valójában egy lap. Ugyanis egy műanyag filmrétegre nyomják az elektronikus festéket, majd azt laminálják. A napenergiát felvevő nyomtatott panelek 0,1 mm-nél is vékonyabbak.  Ennek köszönhetően a felhelyezés is sokkal könnyebbé válik. Mindemellett a kutatók szerint, a jelen forgalomban levő napelemeknél sokkal több energiát tud termelni még akkor is, mikor a fényviszonyok a nem legideálisabbak – ami eddig a legnagyobb kiküszöböletlen problémának látszott.  Mindennek az ára pedig kevesebb, mint 10 dollár ami a körülbelül 2500 Forintnak felel meg négyzetméterenként.

Az Egyetem a tavalyi év során gyártatta le az első prototípusát 100 m²-re. Nemrégiben pedig előrukkoltak az első kereskedelmi típussal is. Az első ilyen napelemes rendszer telepítése már megkezdődött és várhatóan az év közepére fejeződik be az ausztál Hunter régióban.

A kutatók állítása szerint 10 ipari nyomtató elegendő lenne ahhoz, hogy naponta 1000 otthon számára biztosítsanak napelemes rendszert. A befektetők részéről érthetően nagy az érdeklődés az újítás iránt, így várhatóan a világ többi részén is elérhető lesz ez a forradalmi újítás.

Ajánló
Kommentek
  1. Én