Tisztaenergia-rekordok Európában

Az idei évben két jelentős megújuló energiákkal kapcsolatos rekord dőlt meg Európában. Az egyik a szigetországban, Nagy Britanniában, ahol immáron ezer órán át működött a brit elektromos hálózat szénenergia nélkül. Holott tavaly ilyenkor ez csak a 834 órát érte el. Ez mit sem bizonyít jobban, hogy az ország egyre kevésbé függ a szénenergiától.

Az idei évben két jelentős megújuló energiákkal kapcsolatos rekord dőlt meg Európában. Az egyik a szigetországban, Nagy Britanniában, ahol immáron ezer órán át működött a brit elektromos hálózat szénenergia nélkül. Holott tavaly ilyenkor ez csak a 834 órát érte el. Ez mit sem bizonyít jobban, hogy az ország egyre kevésbé függ a szénenergiától.

Németország is mérföldkőhöz érkezett a megújuló energiák területén. 2018-ban már több energiát termeltek megújulókból, mint szénből. Idén szénenergiából eddig 35,1 százalékát fedezték az ország áramigényének. Megújulókból pedig 36,5 százalékát.

Ehhez a fejlődéshez hozzájárul az, hogy az  EU szigorítja az emisszókereskedelmet, így drágul a szénenergia ára. Illetve az is segít a megújulásban, hogy az akkumulátorok egyre olcsóbbak, így egyre inkább megéri nap- és szélerőműveket építeni.

Tovább az EU júniusban a korábbinál ambiciózusabb célokat tűzött ki a megújuló energiák területén, így a tagállamoknak 2030-ra már energiaszükségletük legalább 32 százalékát kell majd megújuló forrásokból fedezniük.

Segítse elő a megújuló energiák terjedését és ossza meg ismerőseivel a hírt!
 
Ha pedig napelemekben gondolkodik akkor keressen minket és segítünk a teljes körű kivitelezésben! www.gsenapelem.hu/kapcsolat

 

Tokió napelemes utat épít a 2020-as Olimpiára

A tokiói városi vezetés azt tervezi, hogy olyan napelemes rendszert vezet be melyek nem tetőkön, hanem a város közútjain fognak elhelyezkedni. Ezek egy speciális gyantával lesznek ellátva, így ennek köszönhetően a járművek szabadon közlekedhetnek rajta.
Ilyen utakat már korábban bevezettek Franciaország autópályáin és Hollandiában kerékpáros utakon.

Tokió célkitűzése, hogy 2030-ra a megújuló energiaforrások a város energiafogyasztásának mintegy 30 százalékát fedezzék.

A “szoláris utak” bevezetésével kapcsolatban a  probléma a magas költségek. Mivel a technológiát még nem használják széles körben így annak összetevői még nem a tömeggyártás része. Franciaországban körülbelül 5 millió eurót költenek egy kilométernyi napenergia-telepítéshez.

A kormány azt reméli, hogy Tokió élenjáró lesz az újításban és ezzel elősegíti az ország többi részében is a rendszer terjedését.

Segítsen terjeszteni a megújuló energiák hírét és ossza meg ismerőseivel!

Ha pedig Ön már napelemekben gondolkodik akkor keressen minket és segítünk a teljes körű kivitelezésben! www.gsenapelem.hu/kapcsolat

Toronyház, mint naperőmű

A Svájcban található Bázel egyik legnagyobb látványossága lett a Grosspeter Tower toronyház. A 78 méter magas épület teljes egész homlokzatát napelemekkel látták el, így naperőműként is tud funkcionálni. A toronyra 450 különböző méretű napelemet helyeztek fel. A befektetésnek köszönhetően pedig az épület a működéséhez szükséges energia 30 százalékát tudja megtermelni.  Szakértők szerint ez nagyon komoly arány.

Andreas Kaufmann, a Burckhard+Partner cég felelős építésze azt nyilatkozta, hogy a városkép megőrzése fontos szempont volt, így olyan toronyházat terveztek amelynél nem látszik, hogy a homlokzat napelemekből áll.

India a napenergia piac új vezetője



A napelem piacra lépésének pillanatától kezdve Kína vezette töretlenül a napenergia iparágat ezidáig. Ugyanis az utóbbi időben egyre több vetélytársa akad és a legnagyobb naperőmű beruházások már nem ott, hanem Indiában valósulnak meg.


A világban jelenleg épülő 10 napelem parkból 5 Indiában valósul meg. 

Az üzemelő energiaparkok tekintetében továbbra is Kína vezet, ez az állapot azonban nem sokáig marad így. A tervek szerint 2019 elején adnak át egy 2225 megawattos napelemparkot Bhadla, Rajasthan-ban, ami átveheti az első helyet. De India tervei közt szerepel még egy 5000 MW névleges kapacitású napenergiapark létrehozása is Gudzsarát államban.

Az indiai napenergia fellendülés következményeként a fotovoltaikus áramtermelés költsége a széné alá csökkent – Kína esetében ez az áregyenlőség csak 2022-től várható az IEEFA szerint.

A szolárpaneleket várhatóan importvámmal sújtják Indiában, ami lelassíthatja a napenergia terjeszkedését. 

Környezettudatos élményközpont, ahol hulladékkal is fizethet akár!



Képek forrása: katicatanya.hu, programturizmus.hu

Katica Tanya - A 2018-as Energy Globe Magyarország díj  közönségszavazásán a „Jövő generációja” kategória győztese. Az Energy Globe Magyarország díj magyar fejlesztésű fenntarthatósági kezdeményezések elismerésére és a környezettudatos szemlélet népszerűsítésére jött létre.

zöld energiával működő, a gyerekeket környezettudatosságra nevelő Katica Tanyán a családok szórakoztatása mellett nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, így lehetett a „Jövő generációja” kategória győztese.

A Katica Tanya egy olyan élményközpont, melynek megszületése óta fontos törekvése, hogy a működése minél fenntarthatóbb legyen. Csak olyan játékaik és attrakcióik vannak, melyek nem fogyasztanak energiát és ha mégis azt megújuló forrásokból termelik elő. Ennél fogva az évente érkező 70 000 látogató energiaigényeit zöld energiából tudják biztosítani. Mindehhez járul segítségül a központ

napelemes rendszere

, szélkereke vagy az esővíz újrahasznosító gépezete. Sőt, a Katica Tanyán egyedülálló módon a belépőjegyek egy részét PET palackkal, aludobozzal és újság vagy kartonpapírral is lehet fizetni. A Katica Tanya célkitűzése, hogy kicsiket és nagyokat egyaránt neveljen játékosan a zöld gondolkodásra. Programjaikon évről évre több tízezer gyermek vesz részt. A rengeteg pozitív visszajelzés és az Energy Globe Magyarország díj elismerés pedig azt sejteti, hogy ez a szám a jövőben még inkább nőni fog.

Kötelezővé tették a napelemet Kaliforniában

A Kaliforniai Energiaügyi Bizottság (CEC) tervezete szerint minden Kaliforniában épülő legalább háromemeletes új háznak rendelkeznie kell napelemekkel 2020 január 1-jétől. A rendelet óriási győzelem az amerikai napenergiaiparnak, amely már most Kalifornia legnagyobb piaca.  A Bizottság szerint ezzel a lépéssel hosszú távon több tízezer dollárt fognak megtakarítani a fogyasztóknak a havi energiaszámlájukon.

Az intézkedések köszönhetően 700 ezer tonnával csökkenne az állam üvegházhatásúgáz-kibocsátása három év alatt. Ami egyenlő azzal, mintha 115 ezer autó tűnne el az utakról.

Valószínű, hogy az új szabály révén a napelemes rendszerek elérhetőbbek lesznek, így mind a panelek, mind a létesítmények sokkal olcsóbbak lesznek  Az amerikai tagállamok közül Kalifornia a legambiciózusabb a megújuló energiák terén: az állam energiafogyasztásának felét megújuló forrásokból szeretné nyerni 2030-ra.