Tengernyi napelem teszi a mexikói sivatagot zölddé



Mexikó tervei szerint 2024-re, az elektromosság 43%-át napenergia által állítaná elő. A sivatagban 2.3 millió napelem helyezkedik el- aminek területe egyenértékű 2.200 football pályával – a Villanueva-i naperőműpark az olasz Enel cég által lett kitelepítve.

A 650 millió dollár értékű beruházást decemberben publikálták és a tervek szerint a 1.700 gigawatt órányit fog termelni – ami 1.3 millió háztartás számára biztosít majd energiát.

Mexikó hatalmas elismerést kapott a környezetvédőktől 2015-ben, mikor elsők között belejelentették, hogy az ország az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményéhez tett fogadalma szerint 2050-re megfelezi az ország káros kibocsájtásait.

A Villenueva-i a legnagyobb napelemes park a világon Kína és India után.

A megújuló energiák olcsóbbak lesznek, mint a fosszilis tüzelőanyagok 2020-ra, egy új jelentés szerint



„Átváltani a megújuló energiákra már nem csak egy környezettudatos döntés, most már –túlnyomórészt-, egy okos, gazdasági döntés is.”

megújuló energiák olcsóbbak lesznek, mint a fosszilis tüzelőanyagok, egy új jelentés szerint.

Szakértők azt jósolják, hogy a zöld infrastrukturális projektekbe való befektetés árcsökkenéshez fog vezetni a fogyasztók számára.

A folyamatos technológia fejlesztések gyors árcsökkenéshez vezettek a megújuló energiák terén. Ami azt jelenti, hogy pár alternatívája, már most kényelmesen versenyez a fosszilis energiaforrásokkal.
A jelentés szerint a tendencia folytatódni fog és 2020-ra „az összes megújuló energiatermelési technológia, ami most kereskedelmi használatban van, várhatóan egészen a fosszilis energiák költségtartományába fog esni.”

Ezek közül a technológiák közül a legtöbb pedig az imént említett költségtartomány alsó részében lesz, vagy éppen olcsóbb is lesz, mint a fosszilis energiák.

„Ez egy erős jele annak, hogy szignifikáns váltás van az energia paradigmában” mondta Adnan Amin, az International Renewable Energy Agency (IREA) vezérigazgatója a megjelent jelentésben. „Átváltani a megújuló energiákra már nem csak egy környezettudatos döntés, most már –túlnyomórészt-, egy okos, gazdasági döntés is.”
Ahogyan a megújuló energia olcsóbbá válik, a fogyasztóknak hasznuk lesz a zöld infrastruktúrába való befektetésből.

Az IKEA piacra dobott egy napelem akkumlátort Angliában

Az Ikea piacra dobott egy napelem energia akkumlátort, ami csökkenteni tudná több száz háztartás villanyszámláit.

A megfizethető energia tárolók  lehetőséget nyújtanak arra, hogy a napelemek által gyűjtött energiát fel lehessen használni akkor, amikor a nap nem süt, ami eddig kulcsfontosságú problémának számított.
Az Ikea azt nyilatkozta, hogy az akkumlátorokkal, több száz fontot tudnak majd megspórolni a felhasználók a villanyszámláikon.
A tároló technológiák, amikkel a fogyasztók fel tudják használni a napelemek által termelt többletáramot megfizethetetlenül drágák voltak korábban, ezért is volt ezt kiemelten fontos orvosolni.

A vállalat azt nyilatkozta, hogy az új termékkel akár 560 fontot tudnának évente megtakarítani a háztartások a hagyományos kínálathoz hasonlítva.

Nagy költsége van egy napelemes rendszernek tároló egységgel együtt, ez mind meghaladja a 6925 fontot, de a cég úgy becsli, hogy a vásárlóknak 12 éven belül megtérül a befektetés.

Az új napelemes rendszer a Solar Century panel szolgáltatóval partnerségében lesz legyártva.

Új hír, hogy az angol felhasználókat egy újabb körben sújtja a közüzemi árak növekedése. Nemrégiben a Centrica bejelentette, hogy 12%-os növekedés lesz a villamos energia árakkal kapcsolatban, meghazudtolva ezzel a kormány  fogadalmát, hogy azok csökkeni fognak. Az SSE, az Npowe, a ScottishPower és az EON is mind növelte az árait 2017-ben Angliában.

Az előző hónapban, a kormány kitűzte céljául, hogy segít a fogyasztóknak és az iparnak spórolni a számláin, így megnyitotta a rést a napelemes energia tároló eszközöknek.
Az ára az akkumlátorokban felhasznált lithium-ion celláknak 73%-kal csökkent már 2010 óta és még több csökkenés várható.

„A villanyszámla árak már 15%-kal növekedtek az évben, így sosem volt jobb időzítés arra, hogy a fogyasztók visszavegyék az irányítást a kiadásaik felett és maximalizálják a megtakarításaikat azzal, hogy átváltanak napelemes rendszerre, tároló egységgel. „ –jelentette ki Hege Saebjornsen, az Ikea Uk & Ireland fenntarthatósági menedzsere.