Naperőműves beruházások Békéscsabán

Hivatalosan is átadták a napokban Békéscsaba legnagyobb naperőművét, mely egy egyhektáros területen valósult meg az Univerzál Zrt 185 milliós beruházása által. Szakértők szerint az erőmű idén akár 610 000 kWh-ot is termelhet.

„A világ hagyományos energiaforrásai belátható időn belül elfogynak. Ha még további készleteket fel is tárnak, az igazi probléma az, hogy nem nagyon tudunk az ilyen energiaforrások elégetése során keletkező égéstermékek káros hatásaival mit kezdeni, hiszen ezek – főleg a szén-dioxid – felelősek elsősorban a légszennyezésért, vagyis végső soron a globális felmelegedésért” – nyilatkozta Viczián László, az Univerzál Zrt. igazgatóságának elnöke az erőmű átadási ceremóniáján.

Szarvas Péter, a város polgármestere kiemelte az alternatív energia fontosságát. Megemlítette, hogy a jövőben két helyszínen terveznek naperőművet: az egyik a leendő elektromos buszok garázsához kerülne, és azok töltését szolgálná, a másik pedig a sportlétesítmények üzemeltetését segítené. 

30x olcsóbb napelem készült a Newcastle-i Egyetem által

20 év munka van az új technológia mögött amit a Newcastle-i Egyetem kutatói fejlesztettek ki és merőben megváltoztathatja az erőviszonyokat a napelemes piacon.

20 év munka van az új technológia mögött amit a Newcastle-i Egyetem kutatói fejlesztettek ki és merőben megváltoztathatja az erőviszonyokat a napelemes piacon.

Az elmúlt évek során számos  kezdeményezés látott napvilágot melynek célja a napelemek gyártásának korszerűsítése volt. Ezeknek zöme továbbra is kidolgozás illetve fejlesztés alatt áll, ellenben az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatói csapat munkájával. Ők ugyanis elsőként álltak elő egy megvalósult projekttel. 

Az új, kifejlesztett napelem valójában egy lap. Ugyanis egy műanyag filmrétegre nyomják az elektronikus festéket, majd azt laminálják. A napenergiát felvevő nyomtatott panelek 0,1 mm-nél is vékonyabbak.  Ennek köszönhetően a felhelyezés is sokkal könnyebbé válik. Mindemellett a kutatók szerint, a jelen forgalomban levő napelemeknél sokkal több energiát tud termelni még akkor is, mikor a fényviszonyok a nem legideálisabbak – ami eddig a legnagyobb kiküszöböletlen problémának látszott.  Mindennek az ára pedig kevesebb, mint 10 dollár ami a körülbelül 2500 Forintnak felel meg négyzetméterenként.

Az Egyetem a tavalyi év során gyártatta le az első prototípusát 100 m²-re. Nemrégiben pedig előrukkoltak az első kereskedelmi típussal is. Az első ilyen napelemes rendszer telepítése már megkezdődött és várhatóan az év közepére fejeződik be az ausztál Hunter régióban.

A kutatók állítása szerint 10 ipari nyomtató elegendő lenne ahhoz, hogy naponta 1000 otthon számára biztosítsanak napelemes rendszert. A befektetők részéről érthetően nagy az érdeklődés az újítás iránt, így várhatóan a világ többi részén is elérhető lesz ez a forradalmi újítás.